Kruimelpad

De Beskiden

De Beskiden fotosDe Beskiden vormen een gemoedelijk gebergte met een mooi landschap en leuke dorpjes in de omgeving. In de zomer zijn de groen begroeide bergen een fantastische bestemming voor een wandelvakantie. In het gebergte de Beskid Zywiecki vindt men de hoogste top van het gebergte - Babia Góra(1725m). Op veel plaatsen hebben de bossen hun oeroude karakter behouden. De Babia Góra is een van de interessantste bergen van de Beskidy en staat vooral bekend om zijn flora en fauna. 


's Winters kan men in de omgeving skiën, langlaufen, snowboarden en ijs vissen. Ook s'zomers zijn er diverse activiteiten te ondernemen zoals paradiven, parachute springen, zweefvliegen, paardrijden, sport klimmen en berg wandelen. In het meer van Zywiec kan men heerlijk zwemmen, zeilen en/of surfen.

BeerDe Beskidy kent vele natuur- en nationale parken (Babiogorski Nationaal Park, Tatrzanski Nationaal Park, Pieninski Nationaal Park, Gorczanski Nationaal Park) waar men ongestoord kan genieten van geweldige uitzichten en weldadige rust.
In de natuur parken in de directe omgeving leven wolven, beren, lynxen, edel herten, wilde zwijnen, etc. 

Interessante steden en plaatsen in de buurt zijn: Krakau (een van de mooiste steden van Europa), Zakopane (zeer bekende wintersport plaats met authentieke- historische berg cultuur), Auschwitz (meest beruchte concentratiekamp uit de tweede wereld oorlog) en Wieliczka (bekende zout mijn http://www.kopalnia-wieliczka.pl/fotogaleria.htm ).

De verschillende dorpjes en stadjes zijn voorzien van alle mogelijke faciliteiten zoals verschillende restaurants, cafeetjes, hotels, souvenir winkeltjes en alle overige winkels. Bielsko Biala, de grootste stad in dit gebergte, is qua aantal inwoners en grote vergelijkbaar met Utrecht. Dit is een gezellige stad met een authentiek centrum en uitgebreide uitgaansmogelijkheden.

Ontdek de wintersport in de Beskidy! 

In het Beskidy gebergte van Polen kan je prima skiën. Het plaatsje Szczyrk met 4500 inwoners is de belangrijkste uitvalsbasis tijdens je wintersportvakantie hier in Polen. Er zijn diverse niveaus binnen de 32 km ski-routes. Vooral blauwe (14 km) en rode (11 km) gebieden zijn hier vertegenwoordigd. De stad telt 4500 inwoners en kan ruim 10.000 gasten ontvangen.

Ski routes van verschillende moeilijkheidsgraad zijn voornamelijk geconcentreerd op de Skrzyczne (1257 m), bij de Salmopolska-Pas en op de Bia?a in Szczyrk. Het net van skiliften wordt verbonden door een ruim 32 km lang "doolhof" van ski routes met verschillende moeilijkheidsgraad - van zeer makkelijke tot routes die top kwalificaties eisen, zoals de "Binkula" - piste.
Alle routes in de omgeving van de Skrzyczne zijn gemarkeerd met kleuren die de moeilijkheidsgraad aangeven en, voor de betere oriëntatie, ook een nummer hebben. Zwart staat voor zeer moeilijke routes, rood - moeilijke, blauw - makkelijke, groen - heel gemakkelijke routes.
Tijdens het verblijf in Szczyrk is het de moeite de nabij gelegen dorpjes te bezoeken die beroemd zijn om hun bergfolklore en kunstnijverheid.

Bereikbaarheid:

Binnen afzienbare tijd wordt een snelweg aangelegd, (in 2008 staat de oplevering geplant) zodra deze klaar is kan men over de snelweg direct door rijden naar Duitsland. Vanaf Dortmund is het mogelijk al vanaf € 4,- / persoon te vliegen naar Krakau (exclusief belastingen en toeslagen).
In Zywiec is een trein station met een taxi standplaats en een busstation.
Het openbaar vervoer is in Polen over het algemeen beter geregeld dan in Nederland.

Zywiec:

Zywiec is een klein maar erg gezellig berg stadje. Het wordt omgeven door de bergen Beskid Maly, de Beskid Zywiecki en de Beskid Slaski.
De bierbrouwerij in Zywiec is beroemd in geheel Polen een tijd lang is deze in bezit geweest van een bekende Nederlandse bierbrouwer, Na de overname daalde de omzet echter schrikbarend en nu is zij weer terug in het bezit van de Polen zelf. Er wordt hier nu weer op authentieke wijze bier gebrouwen. Een bezoek aan de brouwerij behoort ook tot de mogelijkheden.
In Zywiec hecht men in sterke mate waarde aan tradities, klederdrachten en verschillende vormen van handwerkkunst. In de stad staat een renaissance kasteel uit het eind van de 16e eeuw, waarvan de binnenplaats is omgeven door arcade galerijen. De zuid vleugel dateert van het begin van de 18e eeuw, toen de toenmalige eigenaar, de familie Wielopolski, een grondige verbouwing doorvoerde. De Habsburgers verbouwden het kasteel nogmaals in de 19e eeuw, waaraan het slot zijn huidige neogotische uiterlijk dankt. 

Het meer in Zywiec:
In het meer in Zywiec kan men zwemmen, surfen en zeilen. Het water heeft een temperatuur tot ca 25 graden en is zeer schoon. De visliefhebber kan aan de waterkant zijn beste stek ontdekken.

Foto's

Via de volgende link kunt u foto's van dit schitterende gebied bekijken.